27. května 2012

Dark Shadows

Režie: Tim Burton
Odkaz: http://www.csfd.cz/film/243202-temne-stiny/

Tak se zase díky své včerejší návštěvě kina po pár měsících ozývám. Nemohla jsem totiž svého drahého Tima zradit a to kino nenavštívit. Bohužel mě ale nepotěšil tolik, jak jsem čekala. Že by i Tim Burton měl své hranice, na něž se dostal a víc překvapit nemůže? Tenhle film mi na něj zkrátka přišel moc slabý, i když není pochyb, že je jeho, protože to jde poznat na první pohled.
Děj nebyl nic moc... Žádný výrazně strhující příběh ani zvraty, spíš mi to přišlo jako taková dětská hra mezi Johnny Deppem a Evou Green, kdo s koho, kdo dýl vydrží, kdo bude mít navrch, nebo kdo to první vzdá. Nutno však říct, že byli oba skvělí, Eva Green se mi tu líbila tisíckrát víc než v Perfect Sense. Mnohem víc bych třeba rozvinula postavu malého Davida a taky jsem od začátku čekala, že bude mít v ději mnohem významnější postavení. Ale stejně jako většina ostatních postav (mimo ústřední dvojice) mi tu přišel spíš jen tak na ozdobu. Nejvíc z nich asi vynikala Helena Bonham Carter, protože ta prostě nezklame nikdy a její postavy miluju, taky mě asi nejvíc rozesmívala. Její pošahaná psychiatrička, která by nejspíš sama potřebovala pomoc psychiatra jednoduše neměla chybu. Ta nemůže být dosazovaná jen z čiré rodinné protekce. Legrační byla i Barnabasova konfrontace s "moderní" dobou, i když pár fórů vyznělo do ztracena a co mě taky dostalo byla milostná scéna s Angelique. Tam si Tim zase trochu zablbnul. Abych ještě neopouštěla postavy, tak poměrně zklamáním je Bella Heathcote coby Josette/Victoria. K herečce námitky nemám, ale postava, která by měla být vedle Evy Green a Johnnyho Deppa rozhodně tou třetí titulní, se tu jen občas mihne, snad aby upozornila na to, že tam opravdu pořád je (kromě závěru, ať teda nežeru). Ale její ztvárnění se mi líbilo. A pochvalu si zaslouží i Chloë Grace Moretz, Carolyn totiž taky velmi bavila (PS: myslím, že ta holka má talent). K ostatním postavám nemám co říct.
Závěrečná scéna mi přišla zbytečně dlouho natahovaná a její vyústění za to nakonec ani nestálo, dle mého názoru šíleně slabé. A ani nechápu, jak vlastně došlo k tomu, že byla záporná postava definitivně poražena (když pominu to poslední gesto, které sama udělala a které tu nebudu říkat, přestože je tenhle příspěvek plný spoilerů :D). Čekala bych, že se ještě zvedne a musím si tudíž myslet, že to dobrovolně vzdala. Navíc mi už ani nepřipadala jako čarodějnice, spíš jako terminátor. A poslední hoooodně velké mínus - hudba Dannyho Elfmana? A kde prosím? Jsem zvyklá ji slyšet od prvního tónu a okamžitě rozpoznat, tady se mi to nepodařilo za celý film! Určitě to nemělo být Nights in White Satin od Moody Blues, ani Crocodile Rock od Eltona Johna nebo snad něco od Alice Cooper. Tyhle (a další) písničky se mi líbily, ale Dannyho jsem fakt významně nezaznamenala. Co se mi ovšem líbilo bylo prostředí (no jo, to vlastně Tim umí). Nádherný dechberoucí dům Collinsových, i vše ostatní.
No... že je Tim Burton cvok vím dávno, tady sem tam ukázal i zápornější stránky této "nemoci". Jsem od něj zvyklá na lepší kousky, takže i když Dark Shadows neberu jako propadák, bylo to pro mě zklamání a chvililinkama jsem se i nudila. Snad to další film napraví a nepůjde to teď s Burtonem už jenom dolů.


Žádné komentáře:

Okomentovat