4. února 2011

Black Swan

Režie: Darren Aronofsky
Odkaz: http://www.new.csfd.cz/film/229692-cerna-labut/

Kdybych měla říct první pocity, bylo by to, že je ten film pořádná psychárna. Což ale nemusí nutně znamenat, že je špatný. Když jsem si kdesi přečetla, že by se mělo jednat o thriller, docela mě to překvapilo, protože popis děje mi na thriller moc neseděl. A byl to právě on, který mě spolu s Natalii Portman přesvědčili si tohle pustit.
Ze začátku tomu thrilleru fakt příliš věcí nenapovídalo, ale postupem času už se něco takového objevovat začalo. No nevím... děj se rozhodně nikam nehnal, ubíhal docela pomalu a musím říct, že některé z těch drsnějších věcí mi připadaly i trochu rušivé. Jenže koho by na druhou stranu zajímal obyčejný příběh baletky honící se za vysněnou kariérou? Bylo zapotřebí to něčím trochu opepřit. I když mně by to asi stačilo... Líbila se mi Natalie, jakoby zrozená přesně pro tuhle roli a hrozně se mi taky líbil Vincent Cassel, u něhož jsem měla pořád pocit, že jsem s ním už něco musela vidět (dodnes jsem se nedopátrala co, takže asi nic). Ale Natalii jsem viděla úplně přesně jako on Ninu - dokonalá představitelka bílé labutě, ovšem černá...?
Na konci to krásně vygradovalo, to se tomu filmu musí nechat. Jen jsem měla docela problém vyznat se v tom, co je skutečnost a co už ne. Sice psychárna, ale vcelku povedená psychárna, která má jistě svoji uměleckou hodnotu. Ovšem já ten film už znovu vidět nemusím a můj favorit na Oscara to určitě není (takže by ho mohl vyhrát). Tedy co se týče filmu, Natalie by si ho za ztvárnění Niny zasloužila...


2 komentáře:

  1. Mně to na jednu stranu láká (dobře o tom píšou a Natalii mám ráda už od Leona), ale na druhou stranu zas nemám ráda thrillery a takový to filmový napětí, když je toho moc. Ještě nevím najisto, k čemu se přikloním, podle tvé recenze je to přesně tak thrilleroidní, že o tom budu ještě chvíli přemýšlet... Každopádně díky... ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Názor si každý musí udělat sám, ale jsou tam scény, kdy se člověk vyloženě lekne a taky pár pro trochu silnější žaludky. :) Ale uvidíš, až se rozhodneš a třeba to budeš vidět jinak.

    OdpovědětVymazat