1. dubna 2009

Apríl je u nás od 17. století

"Hybaj k řezníkovi pro muší sádlo! A nezapomeň ohýbač cihel." Dnes už to od vás nikdo chtít nebude, vypadá to hloupě. Ale před sto lety? Vystřelit si 1. dubna, tedy na Apríla, z někoho tak, že jste ho poslali pro nějaký nesmysl, to byl hit. Třeba k selce pro kohoutí vejce či k hajnému pro zaječí peří.
Není zcela jasné, odkud se tradice vzala. Podle jedné z teorií připadalo na 1. duben narození Jidáše, a protože ten zradil Krista, nemělo se tento den věřit ničemu a nikomu... U nás se zvyk ujal v 17. století. V Kanadě či v USA je tradice celkem živá - když si z někoho vystřelí, zazní tam "april fool", což se dá přeložit jako aprílový žert.
Ještě v minulém století se lidé posílali do železářství pro bublinky do vodováhy nebo mezery do žebříku. První zmínka o aprílových žertech v Česku je z roku 1690. Aprílový zvyk se k nám dostal i se svým jménem, neboť narozdíl od většiny ostatních národních jazyků, slovo "apríl" nepřipomíná označení příslušného měsíce, dubna.
Teorií o tom, kde se apríl vzal, existuje víc. Kromě té spojené s Jidášem za ním může být reforma kalendáře za Julia Caesara - 1. duben byl zároveň prvním dnem v novém roce.

Zdroj: Mladá fronta Dnes, 1. dubna 2009, Radka Wallerová

Žádné komentáře:

Okomentovat